michant 08.01.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Witam! Jesteśmy z Włoszczowy posiadamy 4 letni staż małzenski i jak każdy chyba z nas w końcu pragniemy zamieszkać we własnym domku (mieszkanie w blokach to nic przyjemnego). Mamy łatwiej o tyle ze posiadamy grunt (przekazany tz ma być przekazany aktem darowizny od rodziców żony).Budowa naszego wymarzonego domu będzie we Włoszczowie.Wpis rozpoczynam od dnia w którym złożylismy dokumenty w Urzędzie Gminy o wydanie warunków zabudowy. Wcześniej już bylo troche zalatwiania jesli chodzi o uzyskanie tzw. zapewnień o przyąaczeniu poszczególnych mediów.Działka nasza jest położona przy drodze gminnej z dostępem do wody i kanalizacji miejskiej czyli można powiedzieć narazie z gorki.dzisiaj tyle. a to nasz projekt http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=18 z tym ze jest troche zmian do niego przez nas już dodanych no i to ze jest to lustrzane odbicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michant 09.01.2008 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 No sie stało akt darowizny właśnie podisany czyli jestesmy włascicielem dzialki na której stanie nasz domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michant 09.01.2008 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Dzieki za wsparcie sylvia1 mama nadzieje ze czesto bedziesz mnie wspierac bo nie ukrywam twoj dziennik przejzalem bardzo dokladnie i wiele tez mi pomógł To co chcemy wykonac dodatkowo w naszym domku to: 1) podniesie ścianki kolankowej do 120cm prosze o komentarze czy to dobrze czy nie za duzo) 2) dobudowa wiatrołapu z przodu budynku przez co zmieni sie według nas niezbyt aktrakcyjny daszek 3) likwidacja daszku nad tarasem - taras bedzie niezadaszony takiego jestesmy zdania, że na taras sie wychodzi odpocząć na słońcu i poopalac a nie zeby od niego uciekac 4) zmiana kształtu tarasu tj. nie półokrągły lecz prostokąt - no coz taki nam sie podoba jeszcze nie wiemy jak w środku czy co w zmienimy czy zostaniemy przy tym co jest. Bo naprawde ten prjekt nam sie podoba wybralismy go sposród ok. 100 innych. A prace poszukiwania projektu rozpoczely sie grubo ponad rok temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michant 11.01.2008 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Chcialem przedstawic koszty dotychczasowe dla porownania w innych rejonach: 1) podział działki - 1200,00zł 2) wykonanie mapy sytuacyjno-wysokościowej do celow projektowych - 600zł 3) akt notarialany 790zł (a mialo byc taniej od tego roku ) 4) projekt domu 1500,00zł 5) starostwo mapy i wykaz działek - 136zl RAZEM 4136,00zł Jeśli chodzi o podział to robiony miałem wraz z mapa sys-wys od wrzesnia 2007 do grudnia i ktos mi powiedzial ze to w sumie nie tak długo bo na geodetow sie czeka (ten sam geodeta ma mi zrobic za 300zl wytyczenie fundamentow Jestem na etapie omawiania spraw z projektantem aby adaptowal nasz projekt ceny rozne od 900 do 2000 za budowlanke uslyszalem plus ok 400zl za wod+kan i plus 400 elektryka czy to duzo No i najgorsze jak umowic ekipe skoro nie mam pozwolenia a wiadomo jak na rynku jest z nimi coraz mniej ekip. Zrobie zdjecie dzialki to wstawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michant 24.01.2008 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Jesteśmy w szoku. Dzisiaj dostalismy zawiadomienie z Sądu Rejonowego Wydział KW. Mamy założoną Księgę . Dlaczego w szoku? Notariusz powiedzial ze procedura trwa okolo 2 miesiecy a tu od 9 stycznia mineło ledwie 2 tygodnie. Z innych rzeczy no jak to mówia kto pyta nie błądzi. Okazuje się że mój kolega ma uprawnienia w zakresie wod-kan i co adaptacja projektu z tej dziedizny juz jest. Dowiedziałem ze tez ze wszytskie ustalenia w sprawie decyzji o warunki zabudowy juz do gminy spłynęły. - wydanie decyzji to juz kwestia czasu. jesli chodzi o działeczke byłem tam z kolegą budowlancem. Pare cennych rad podrzucił. Ze względu na mokry teren bedziemy zmuszeni wyniesc budynek w góre. fundament pojdzie w ziemie bez szalunku (30cm pod humusem jest glina) no i musimy troche przesunąć rów (dodatkowe nie planowane koszty). Chcemy puścić rurę drenarska zamiast rowu a do niej podpiąć system odprowadzenie wody opadowej z naszego budynku. Jesli chodzi o projekt. .......Nastepna sprawa to korytarz na pietrze. Zmienić rozmieszczenie schodów, bo ostatni stopień wchodzi w swiatło korytarza, co jest bardzo niebezpieczne. I skrócić go, bo to pożeracz metrów niewykorzystanych. Ścianka kolankowa starczy na 3 warstwy . będzie to jakieś 95-100cm. Faktycznie zmiana schodów to jedno rozwiązanie ale skorzystam z tego .......schody można uratować poszerzając łazienkę kosztem hallu na górze i tak zostaje wygodna ilość miejsca. Przemyślałbym jeszcze zamianę schodów na spocznikowe, połączenie łazienek na dole i powiększenie wiatrołapu kosztem pom. gosp. wszelkie te zmiany są do zobaczenia u mnie w dzienniku (a co). Jeśli chodzi o ściankę kolankowa to nadal sie zastanawiamy czy będzie to nasze 120 czy jak podpowiadają nam 100cm. Boje sie ze 120 popsuje wygląd "Naszego Słoneczka" Tak dla jasności sprawy to jest ta Włoszczowa ze słynnym peronem a my póki co właśnie mieszkamy blisko tego peronu http://img156.imageshack.us/img156/2672/wloszczowaxs7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michant 04.03.2008 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Jedynie co moge na obecna chwile - to wstawic zdjecia naszej dzialki To jest widok na drogehttp://img223.imageshack.us/img223/7560/200802240029bb7.jpg A to z drogi na caloschttp://img223.imageshack.us/img223/6436/200802240031qc8.jpg To co musze wykonac to przekopac istniejacy row i przesunac go w lewo (podmokly teren wiec choc bardzo bym chcial sie pozbyc rowu musze tak czynic).Dzialka ma wymiary 27,5m na 110m wiec jest pole do popisu po wybudowaniu domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michant 20.03.2008 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Nie wiem czy się śmiać czy płakać ?? Otrzymałem właśnie po 1,5 miesiącu informację z Samorządowego Kolegium Odwoławczego. Zgadnijcie jaką? Otóż SKO wzywa mojego sąsiada o uzupełnienie braków. ma na to 7 dni jeśli tego nie uczyni dopiero decyzja stanie sie ostateczna, a jeśli wniesie to kolejny miesiąc w plecy i Jak mówią życie jest brutalne ale nie boli tak bardzo jak zły sąsiad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michant 07.10.2008 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Witam po bardzo długiej przerwie Wreszcie coś się dzieje u mnie na budowie. Po uzyskaniu pozwolenia w miesiącu lipcu od razu zgłosiliśmy zamiar budowy. W sumie budowę moglem rozpocząć w sierpniu jednak czas tek wykorzystałem an malowanie starego mieszkanka (chyba ostatni raz Obecnie na działce mamy przekopany row, mamy zdjęty humus oraz wytyczony przez geodetę (300zł) budynek. Od 1,5 tygodnia wraz z moim tesciem (szacuneczek) walcze ze zbrojeniem. Robie to po godzinach pracy i w sobotę dlatego tak długo schodzi. Ponadto naprawde to zbrojenie naszego sloneczka jest troszke skomplikowane. Każdy kto podchodzi pyta a czemu az tyle strzemion i czemu tak rozne ławy. W sumie tccohe sie nad tym zastanawialem lecz pozniej odpuscilem pomyslalem skoro architekt tak zaprojektowal widocznie musi tak być. Wiec robie zgodnie z projektem szerokość ław od 45 do 95 cm no i co 20cm strzemiona fi6. Czy dobrze ?? sam nie wiem Zaraz po wykonaniu zbrojenia bedzie zalewana ława. Mam wszystko zamówione. Zaczynam sie tylko martwic czy moj murarz poczeka ten tydzien o ktory przeciagneło sie wszystko Plan na dzisiaj. W tym roku stan zero plus podpisanie kredytu. Na wiosne w zaleznosci od pogody ruszam na maksa z całoscią To widok dzialki z czerwca http://img60.imageshack.us/img60/1639/dzialka20080622ag9.jpg Reszte zdjec obiecuje wstawić w innym terminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michant 17.10.2008 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 25.09.2008r wszedl geodeta wytyczył budynek(4 rogi) reszte szwagier.W miedzy czasie wykonywało sie zbrojenie http://i37.tinypic.com/30b1a85.jpgOd srody tj,. 15.10.2008 działa koparka. Zajęło to prawie 9 godzin. Teren na którym bedzie domek jest bardzo ciezki w "obróbce" przez co dobry na ławe bez wykoywania szalunku.16.10.2008 dokonczenie prac koparkowych tj kopanie plus małe rozplantowanie terenu (teraz załuje bowiem cała glina jest teraz na prawie całej działce). W tym samym dniu rozsypalismy piach na dno fundamentu ok 10cm wysokościhttp://i36.tinypic.com/b7knpe.jpg Jutro zalewanie ławy. Troche sie obawiam pogody bo dzisiaj troche popsuła plany a także wykopy naruszyła (momentami nawet grad leciał). Zreszta zobaczymy co bedzie jutro trzymajcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michant 19.10.2008 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 18.10.2008r jeszcze było w sumie ciemno kiedy wskoczylismy do wykopów i rozpoczelismy ukladanie zbrojenia (wskakiwalismy ze śpiewem na ustach "Jest już ciemno ale, wszystko jedno ....."). śpiewem i ja, ale do śpiewu w cele mnie nie bylo. Na 8.30 była zamowiona grucha z betonem a zbrojenie w powijakach. Zasuwalismy az iskry leciały z ... http://i36.tinypic.com/9qwvv9.jpg Na szczescie grucha przyjechala pozniej niz byla umowiona. Zeby nie bylo nam lekko okazalo sie ze dojazd do wykopow jest mozliwy tylko z jednej strony cala dzialka pokryta glina. Kierowca uznal, ze nie da rady jezdzic po glinie. Pompa nie zamowiona bo nie bylo jak. Albo zepsuta albo gdzies w terenie lub damy Panu jak wezmie Pan od nas beton. Caly wiec beton (weszlo az 18m3) wlewany byl w trzech miejscach ktory musia byc przesuwany przez nas w najdalej oddalone zakamarki wykopu Cala opercja trwala do 14.00 http://i34.tinypic.com/27xdz44.jpg dzisiaj lawa wyglada takhttp://i35.tinypic.com/x4g16s.jpg Jak dobrze pojdzie ze 2 tygodnie wchodzi murarz i wyciagamy mury ze spiewem na ustach "Niech sie mury pna do gory...." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michant 21.10.2008 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Jest umówiony murarz. Wchodzi po 1.11.2008r. Oby pogoda dopisała. Teraz trzeba poszukać taniej - może inaczej najtańszej hurtowni i zakupić materiał. No i najważniejsze wybór banku i kredytu. Az się boje. Banki warunki zaostrzaja zmniejszają kwoty. Mam nadzieje ze bedzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michant 02.11.2008 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 No coz kolejny poslizg przede mna. Jutro murarz miał przyjsc dizsiaj mowi ze nie podejdzie. Rozpocznie prace we wtroek. Nie ma tego złego. Jutro z tesciem podszykuje plac budowy. chce zrobic izolacje poziom. niekotrzy mnie od tego owodza, mowia ze wyrzucam pieniadze. Ja mowie tak projekt jest - jest, teren trudny jest - jest wiec dzialam. A jesli chodzi o kase. Jasne ze szkoda. Zbrojenia tez nie widac tez moglem mniej dac ale czy warto oszczedzac na bezpieczenstwie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michant 04.11.2008 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 no i mury pną się do góry. Ale coz masa dylematów. Ocieplac nie ocieplac smarowac nie smarowac. Ja chce smarowac od wewnatrz , murarz i moj kierownik budowy mówi niekonieczne. Ocieplać od zewnatrz tak ale nie do samej ławy - tak mowi. Jutro najpozniej pojutrze musze zdecydowac. W meidzyczasie wybrałem ekipe od dachu i od więźby. W styczniu jedziemy do lasu i tniemy drzewo, z którego sie da będzie wieźba a pozostale trzeba bedzie wymienić w tartaku z pewnoscia za niezla odplatnoscia. Jesli chodzi o kredyt nadal czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michant 24.11.2008 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Narazie czekam aż snieg stopnieje i mróz puści wtedy rozplantuje piach w środku fundamentów. Na brak pogody nie moge narzekać ale dla mnie pospieszyla sie zima o jakis tydzień ( w tym moja grypa która mnie usadzila w domu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michant 08.12.2008 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Troche postanowiłem odrobić zaleglosci.3 listopada poszły pierwsze bloczki betonowe. Same nie poszly ekipa była silna Murarz ja i z doskoku tesciu. Ława była bardzo mokra wiec mialem dylemat. Dawac izolacje czy tez nie. W końcu decyzja nie dajemy. oto pierwszy winkiel (róg kuchni)http://img205.imageshack.us/img205/7402/200811060080xh3.jpg Sukcesywnie zacząlem tez obsypywanie wymurowanych fundamentów. 5 warstw trzeba bylo obsypać aby wyjść z "dołka". Murarz stwierdzil ze reszty nie da rady murowac bez obsypania (szacuneczek dla brata za pomoc). Obsypywanie rozpocząlem tez bez izolacji. http://img114.imageshack.us/img114/5148/200811060094hi6.jpg Jedyna izolacja jaką dam to izolacja pozioma wraz z ociepleniem od strony zewnętrznej fundamentu na wysokości 50cm no i oczywiscie izolacja później pionowa 13 listopada były wykonane fundamenty 8 warstw tj 1700szt bloczków. Nawet czesciowo starczylo na wyciagniecie tarasu którego narazie nie planowałem wyciągać. Teraz pozostało tylko zasypać fundamenty i czekac na wiosne.http://img114.imageshack.us/img114/161/200811150026qx5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michant 08.12.2008 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Zasypac fundamenty?, Czekac? hmm. Pogoda była świetna wiec wykorzystałem ja, aby do budynku wprowadzić wode i kanalizację, która miałem juz na działce. Przed wybudowaniem drogi (połozenie asfaltu) wprowadizlismy wode na działke to był chyba 2003 rok. Wtedy juz myslelismy o tej dzialce jako budowlanej choc tez chodzily po glowie inne plany. Oto kanalizacja http://img444.imageshack.us/img444/1812/200811150043bz0.jpg a to woda wprowadzona obok ganku do kotłowni http://img114.imageshack.us/img114/9017/200811150033jb8.jpg Dalej pozostało faktycznie tylko nawieźć piachu i zakończyć prace. Niestety śnieg przeszkodził. Później śnieg stopniał a po nim została tylko woda. Woda plus glina - jedno wielkie błoto tj. pobojowisko. Obecnie nic do mnie na plac nie wjedzie. Koparka moze i ma szanse wjechac ale na bank juz nie wyjedzie. Od tygodnia wiec działam we współpracy ze szwagrem i tesciem i zasypujemy fundamenty. Obecnie zostaa do zasypania tylko kuchnia i salon. Bagatela jakies 50 ton piachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michant 20.12.2008 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 No i po strachu. Zdążyłem przed śniegiem, świętami i nowym rokiem. Zasypane choc brakło jakies 10 ton według stanu na dzisiaj. Po zimie na pewno piach sie zagęści i trzeba bedzie dużo wiecej dowieźć. Domek obecnie wyglada takhttp://img376.imageshack.us/img376/1574/200812130012iw7.jpg a tak teren przed domemhttp://img150.imageshack.us/img150/6462/200812130014fg4.jpg na szczecie na wiosne mam juz obiecany gruz który wrzuce w to pobojowisko lub rzucę po zebraniu chociazby czesci tego "bagna". Ile osób tyle pomysłów. A wybór należy do mnie tz narzie tylko do mnie w pozniejszym etapie (czego nie może sie doczekac) bedzie wybierac moja "połowica". Narazie to ona chyba nie wie co mówi. Te wybory są straszne. A z tego co pisza wszyscy to dopiero początek. 29 grudnia jestem umowiony z doradca finasowym więc powiem co piszczy w temacie kredytów. Mam nadzieje ze bedzie dobrze i rusze z zakupem materiałów tak żeby w marcu-kwietniu ruszyć na maksa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michant 27.03.2009 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Narazie nici z kredytu. Budowe jednak czas kontynuować. Na szczeście trochę "zaskórniaków" jest. Plan do wykonania obecnie to ściany parteru i strop. Reszta - może sie uda nawet daszek zrobić . Teraz na działeczkę wożony mam gruz. Wczesniej zdjałem tzw błoto, a jak dowiozą całość gruzu to trzeba bedzie to jakos "ułożyć". Dlaczego dowioza a nie odrazu. "darowanemu koniowi nie zagląda się.." Troche czekania i zabawy. Ale za free w końcu, wiec czego wymagac. Jeśli chodzi o materiał na budowę: - podnosze budynek o dwa bloczki fundamentowe. Teren i budynek został zniwelowany wiec wiem ze obecnie jestem na wysokości asfaltu. Wszyscy radzą wynieś budynek ponad poziom drogi. Wiec wynosze (koszt 500 bloczków x 3zł/szt) , - jesli się uda dostanę pustaka ceramicznego szerokość 25cm wysoki 25cm i dlugi 37cm wychodiz ich 11szt/m2 (porotherm 25) za 4,60zł/szt. Dla wtajemniczonych nie rzeba mowic ze jest to bardzo niska obecnie cena. - zakup belek Teriva i pustaków stropowych, - zakup zbrojenia ceny narazie nie znam, - zakup nadproży (chyba ze wymysle sobie iz beda lane na budowie) - no i oczywscie cement, piach i inne pochodne Na szczescie drewno na szalunki juz mam. Dalej pokaże czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michant 02.04.2009 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Moje pobojowisko zamienia sie w plac budowy. No moze plac budowy to przesada narazie to tylko skład budowlany. Troche piachu troche gruzu i pustaka ceramicznego. Dzisiaj przyszedł transport 1760szł Porotherm 30. Jutro maja dotrzec bloczki betonowe. Z murarzem umowiony jestem na rozpoczecie murowania zaraz po swietach. Zobaczymy tylko jak pogoda dopisze no i sprawa z gruzem. Jesli chodzi o ściany to ostateczna wersja brzmi. Zewnetrzne sciany porotherm 30 plus ocieplenie (10 lub 12) a sciany wewnętrzne z siporex-u. Strop Teriva, pustaki stropowe keramzyt. Nadproży nie kupuje beda robione bezposrednio na budowie. Teraz trzeba tez do lasu.Stemple same sie nie zrobią . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michant 17.05.2009 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Przepraszam za bardzo dluga nieobecnosc. czas czas czas i jeszcze raz czas a właściwie jego brak.Dziennik trzeba jednak uzupełnic.Oto widok z początku kwietnia. Wtedy czekałem jeszcze na murarza.http://img20.imageshack.us/img20/163/200904110261.jpg Po zamówieniu pustaków zamówiłem strop. Strop to Teriva z pustaka stropowego keramzytowego. Zamowione tez zostały nadproza L-19.http://img268.imageshack.us/img268/8838/200908090278.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts